Incident:

Ketting­botsing

Play button

Uitdagingen

Team

Klik op de rol voor meer informatie

Materieel

Faq

HOE WERKT ALARMERING E-CALL SYSTEEM?

Vanaf het voorjaar 2018 wordt dit oproepsysteem verplicht ingebouwd in nieuwe auto’s. Het e-Callsysteem reageert op botssensoren en het openen van de airbags. Bij een heftige botsing zendt het e-Call systeem onmiddellijk een alarmsignaal vanuit de auto naar de 112-meldkamer. Voordelen van dit systeem zijn:

  • De hulpinstanties zijn meteen gewaarschuwd zodra een ongeluk gebeurd is.
  • Het is precies bekend waar het ongeval heeft plaatsgevonden.
  • Ook als niemand het ongeluk heeft zien gebeuren, bijvoorbeeld ’s nachts, wordt de meldkamer toch gealarmeerd.

(Bron: ANWB)

WAAROM DUURT HET VAAK LANGER VOORDAT DE BRANDWEER TER PLAATSE IS BIJ EEN ONGELUK OP EEN N-WEG DAT OP EEN SNELWEG?

Snelwegen hebben verplicht allemaal een vluchtstrook.Deze verplichting geldt niet voor N-wegen en daarom hebben ook niet alle N-wegen een vluchtstrook. Bij smalle wegen lopen de hulpdiensten dus vertraging op door het opstropende verkeer in het geval van een ongeluk.

WAAROM HEEFT DE BRANDWEER EEN GEWONDENVERZORGER?

De brandweer is vaak sneller ter plaatse dan de ambulance, omdat er nu eenmaal meer brandweerposten zijn dan ambulanceposten. Omdat bij ongevallen iedere seconde telt, heeft de brandweer ook de taak van ‘First Responder’: een gealarmeerde hulpverlener, die als eerste ter plaatse komt en competent is eerste hulp te verlenen in een situatie waarbij dit noodzakelijk is.

HOE WEET DE BRANDWEER PRECIES WELK TYPE BRANDSTOF EEN VOERTUIG GEBRUIKT OF WAAR OVERAL DE AIRBAGS ZITTEN?

De brandweer maakt gebruik van een ‘crash-recovery systeem’ om aan de hand van het kenteken van de auto
bijzonderheden te achterhalen. Het is software die direct in verbinding staat met de RDW en waarin alle kentekens (ook buitenlandse) van personenauto’s, vrachtwagens en bussen vermeld staan. Je kunt van ieder type voertuig de bijzonderheden achterhalen.

Is de hulpverlening tijdens een ongeval altijd hetzelde?

Nee, ieder incident is anders. Ook de manier van hulpverlening, de inzet van personeel en materieel verschilt per incident en per regio. Dit is een voorbeeld.

Het risico is dat je in het incident gezogen wordt terwijl je de rust en het overzicht dient te bewaren om juist te kunnen handelen.

Terug naar incidenten