Incident:

Woning­brand

Play button

Uitdagingen

Team

Klik op de rol voor meer informatie

Materieel

Faq

WAAR HAALT DE BRANDWEER HET WATER VANDAAN ALS ER EEN GROTE BRAND IN DE BINNENSTAD IS?

Wij nemen altijd water mee naar een brand. In de binnenstad zijn natuurlijk ook brandkranen die we kunnen gebruiken. Bij een grote brand is dat niet genoeg. We halen dan water uit bijvoorbeeld stadsvijvers of grachten dat we door aan elkaar gekoppelde slangen naar de plaats van de brand pompen (grootschalig watertransport).

GAAT DE BRANDWEER ALTIJD NAAR BINNEN OM TE CONTROLEREN OF ER NOG MENSEN IN HET PAND AANWEZIG ZIJN?

De brandweer gaat als het veilig kan altijd naar binnen wanneer er nog mensen of dieren in het pand zijn.

WELKE BESCHERMING HEEFT DE BRANDWEER TEGEN ROOK EN SCHADELIJKE STOFFEN DIE VRIJKOMEN?

Naast kleding die goed beschermt tegen hitte dragen brandweermensen ademluchttoestellen: een masker en
een fles met samengeperste lucht. Zo kunnen zij toch goed ademen zonder dat ze rook en schadelijke gassen binnen krijgen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ‘BRAND MEESTER’ EN ‘DE BRAND IS UIT’?

Brand meester: dan weet je zeker dat de brand zich niet verder gaat uitbreiden; de brand is onder controle. Als de brand uit is, dan gaat de brandweer weer terug naar de kazerne.

WAT KAN IK ALS BURGER DOEN OM DE BRANDWEER TE HELPEN?

Veel mensen blijven uit nieuwsgierigheid kijken bij een brand. Vooral in de oude binnenstad, waar de panden vaak moeilijk bereikbaar zijn, is dat een extra uitdaging voor de brandweer. Blijf op afstand zodat de brandweer en andere hulpverleners ongehinderd hun werk kunnen doen.

Wordt iedere woningbrand op dezelfde manier geblust?

Nee, iedere brand is anders. Ook de manier van blussen, de inzet van personeel en materieel verschilt per brand en per regio. Dit is een voorbeeld.

Over onverwachte situaties gesproken: ik heb wel eens meegemaakt dat de politie vertelde dat de eigenaar wapens en munitie verzamelt of dat er een hennepkwekerij aanwezig is. Dan moet je heel snel schakelen!

Terug naar incidenten